Atrium VUmc
ZUIDAS AMSTERDAM

De nieuwbouw van Amsterdam UMC in de Zuidas wordt in een ring rond de nieuwe Botanische Tuin gerealiseerd. Hierin wordt eenmalig een sparing gemaakt. Hier komt het Atrium als een grote glazen ruimte. Deze vormt de nieuwe hoofdentree tot Amsterdam UMC, een toegang tot de Botanische tuin en is bovendien de ontmoetingsruimte voor onderzoekers en publiek.

De betekenis van het Atrium in het grotere geheel; 1:Het Atrium legt de koppeling tussen de stad en de intieme Botanische Tuin, 2: Het Atrium is gekoppeld aan de logistieke ring, 3: Het Atrium vormt één van de verschillende gebouwen aan het kralensnoer van bebouwing, 4: Het Atrium is één van de Brightsites van VUmc.

Adore
Het Atrium maakt deel uit van de bouw van Adore, een unieke omgeving voor artsen, onderzoekers en patiënten op oncologisch en neurowetenschappelijk gebied, waarbij diagnostiek, onderzoek en zorg met elkaar worden verbonden. Amsterdam UMC gelooft de beste resultaten in de strijd tegen kanker of tegen neurodegeneratieve aandoeningen geboekt worden als ervaringen van patiënten en onderzoekslijnen geen aparte werelden zijn, maar steeds weer aan elkaar getoetst kunnen worden. Dat vraagt om een fysieke omgeving die dat mogelijk maakt; bijvoorbeeld het Atrium, waar patiënt, arts en onderzoeker elkaar ontmoeten. Hier vindt de kruisbestuiving plaats die ervoor zorgt dat we over de grenzen van aandoeningen, rollen en specialismen heen kunnen kijken.

Het Atrium VUmc ligt tussen Adore en het Imaging Center aan de Van der Boechorststraat. Het Atrium speelt een dubbelrol. Enerzijds is het de drempelloze en gastvrije toegang tot de zorg. Anderzijds markeert het de overgang tussen de dynamiek van de stad en de rust en verstilling van de tuin. Deze bijzondere positie vraagt om een architectuur die zich verzelfstandigt van de aangrenzende gebouwen.

Stedelijke eyecatcher
Het de felrode constructie van het dak op 20 meter hoogte is de blikvanger. Uitnodigend steekt deze door over de publieke ruimte aan de straat, gedragen door twee ijle kolommen. De glazen gevel zorgen voor een beschut binnenklimaat en voor een open doorzicht naar straat en tuin. Een translucent dak biedt gedempte lichttoetreding waardoor er naast de dynamiek van het gebruik ook een bepaalde rust van het ontwerp uitgaat.

"Het Atrium heeft zowel een royaal en uitnodigend karakter als beschutte en kalme kwaliteiten. Deze krijgen vorm middels een zwevend dak, de doorlopende vloer en de aanwezigheid van het groen."

Brightsites
Het Atrium is samen met de Colonnade rond de Botanische Tuin de belangrijke publieke momenten binnen de nieuwbouw van Amsterdam UMC. Beide zijn Brightsites, algemene ruimtes waarin welbevinden, comfort en oriëntatie centraal staan. Omgevingen die niet direct geassocieerd worden met medisch handelen en zorg. Tussen Colonnade en Atrium is een samenhangende beeldtaal ontwikkeld die de zorgvuldige architectonische expressie is van de stedelijke principes van het Masterplan Amsterdam UMC.

 

 

Een netwerk van plekken en pleinen verbindt de VU Campus met Zuidas
"Het Atrium is een open toegankelijke ruimte en vormt de overgang tussen binnen en buiten, tussen de levendigheid van Zuidas enerzijds en de verstilde Botanische tuin anderzijds."
De vloertegels zijn gemaakt van Terazzo composiet uit Italië. Deze loopt naadloos over in de betegeling van de Colonnade.

Tactiele vormgeving
De ruimtelijkheid van het Atrium is imposant. Een monumentale leegte op stedelijke schaal, die comfort en gastvrijheid biedt. Ondanks de overmaat is de ruimte tastbaar en aanraakbaar. Het palet aan materialen, kleuren en details ondersteunen het publieke karakter en het zicht de gevels van de aanpalende gebouwen maken van het Atrium een overdekte buitenruimte. Veel aandacht is besteed aan het lichtontwerp en de inpassing van kunst en signing. De vloer van het Atrium wordt een lust voor het oog. Een beeldend en kleurrijk tegeltableau, levensgroot en hartverwarmend.

Transparante tuingevel legt de verbinding met de Botanische Tuin, welke gelegen is in het hart van VUmc. De overgang naar de tuin wordt gemaakt via de Colonnade.

Gegevens

Opdrachtgever
Amsterdam UMC
Type Opdracht
Architectonisch ontwerp
Omvang
900 m2
Looptijd Ontwerp
2013-2018
status
Besteksfase
Ontwerpteam
Anne Zekveld (projectleider), Ruben Sannen (projectleider), Yorma Wolters, Federica Francalancia, Dylan van Wel, Klodiana Millona
Technische uitwerking
Atelier PRO

Alle werken

Deel deze pagina