Atrium VUmc
Zuidas Amsterdam

In de bebouwingsring van VUmc wordt een sparing gemaakt voor een atrium. Deze glazen ruimte vormt de nieuwe hoofdentree tot VUmc en maakt de publieke toegang tot de Botanische tuin VU Campus.

De betekenis van het Atrium in het grotere geheel; 1:Het Atrium legt de koppeling tussen de stad en de intieme Botanische Tuin, 2: Het Atrium is gekoppeld aan de logistieke ring, 3: Het Atrium vormt één van de verschillende gebouwen aan het kralensnoer van bebouwing, 4: Het Atrium is één van de Brightsites van VUmc.
Impressie van het Atrium gelegen aan de Botanische Tuin. De overgang wordt gemaakt middels de Colonnade

Het Atrium VUmc ligt tussen het RDC en het Imaging Center aan de Van der Boechorststraat. Het Atrium speelt hiermee een dubbelrol. Enerzijds is het de drempelloze en gastvrije toegang tot de zorg, anderzijds markeert het de overgang tussen de dynamiek van de stad en de rust en verstilling
van de tuin. Deze bijzondere positie vraagt om een architectuur die
zich verzelfstandigt van de aangrenzende gebouwen.

'In het Atrium kan men anderen ontmoeten dan wel zich terug trekken in een omgeving die niet direct geassocieerd wordt met medisch handelen en zorg."
"Het Atrium heeft zowel een royaal en uitnodigend karakter als beschutte en kalme kwaliteiten. Deze krijgen vorm middels een zwevend dak, de doorlopende vloer en de aanwezigheid van het groen. "
Overzicht van het interieur van het Atrium. Betekenisvolle elementen zijn; de doorlopende vloer, de aanwezigheid van groen en aangename verblijfsplekken.
Impressie van het interieur van het Atrium.

Het Atrium VUmc is één van de Brightsites VUmc waar patiënten en bezoekers maar ook medewerkers zich thuisvoelen en waar nodig tot rust komen. Ze kunnen anderen ontmoeten dan wel zich hier terug trekken in een omgeving die niet direct geassocieerd wordt met medisch handelen en zorg.

"Het Atrium is een open toegankelijke ruimte en vormt de overgang tussen binnen en buiten, tussen de levendigheid van Zuidas enerzijds en de verstilde Botanische tuin anderzijds."
Transparante tuingevel legt de verbinding met de Botanische Tuin, welke gelegen is in het hart van VUmc. De overgang naar de tuin wordt gemaakt via de Colonnade.
Impressie van de Colonnade; een rondloop voor bezoekers die de verbinding legt tussen de verschillende gebouwen van VUmc.
De vloertegels zijn gemaakt van Terazzo composiet uit Italië. Deze loopt naadloos over in de betegeling van de Colonnade.

Gegevens

Opdrachtgever
VUmc
Type Opdracht
Architectonisch ontwerp
Omvang
900 m2
Looptijd Ontwerp
2013-2018
status
Besteksfase
Ontwerpteam
Anne Zekveld (projectleider), Ruben Sannen (projectleider), Yorma Wolters, Federica Francalancia, Dylan van Wel, Klodiana Millona
Technische uitwerking
Atelier PRO

Alle werken