Schilperoortpark
LEIDEN

De aanleg van het landschapsplan is de laatste fase de transformatie van de voormalige Cité Médicale naar een woon-, werk- en onderwijspark op steenworp afstand van station Leiden Centraal. Dit gebeurt in zeer hoge dichtheid, maar tegelijkertijd is het gebied autoluw en weldadig groen. In het hart van de Randstad is zo een omgeving ontstaan waar rood en groen hand in hand gaan.

Masterplan

In 2009 is door Studio Hartzema i.s.m. VVKH architecten een Masterplan voor het Schilperoortpark opgesteld. Het plan heeft ontwikkelingsmogelijkheden vastgelegd met behoud van de bestaande cultuurhistorische en ruimtelijke kwaliteiten, met als uitgangspunt dat ensembles gevormd worden van nieuw en oud, met eigen domeinen binnen het park. Aan de vroeg 20e eeuwse monumentale bakstenen gebouwen wordt nieuwbouw toegevoegd die als staande accenten boven de bomen uittorenen en het park zichtbaar maakt vanuit de omgeving. Een aantal bouwdelen is gesloopt om het park te optimaliseren en de relaties met de omgeving te verbeteren.

 

 

Rood en groen

Van het in totaal 12ha groot plangebied wordt driekwart ingericht als openbaar park met verschillende sferen. Het Schilperoortpark legt de verbinding tussen het noordelijk gelegen Bos van Bosman en het Leeuwenhoekpark aan de zuidzijde. Twee bouwplots zijn ingevuld door Hogeschool Leiden en een kantoorgebouw van de universiteit. Op de overige zes plots zijn ruim 1.500 woningen gerealiseerd, waarvan de helft studentenwoningen. In totaal ontstaat door transformatie, sloop en nieuwbouw een bouwvolume van 180.000m2.

"Het Schilperoortpark heeft een unieke en bijzonder hoogwaardige ligging qua landschap en bereikbaarheid"

Parkinrichting

De ruimte tussen de gebouwen wordt ingericht naar een ontwerp van Studio Hartzema in samenwerking met EDM Tuin en Landschap. Het voormalige parkachtige karakter wordt verder uitgebouwd. Met de toevoeging van nieuwe paden, een speelweide en een grote vijver krijgt het park een open en toegankelijk karakter met een hoge verblijfskwaliteit. Monumentale bomen zijn behouden en extra bomen toegevoegd. Omdat het gebied ligt op de uitloper van een oude strandwal is de begroeiing met beuken, dennen en lindes karakteristiek voor een zandige ondergrond.

Leiden Bio Science Park

Het Schilperoortpark is onderdeel van het Leiden Bio Science Park. Een campus gericht op onderzoek en bedrijvigheid op het gebied van life sciences en health, en een gebied dat zich ontwikkelt tot een dynamisch innovation district waarbij functiemenging en aansluiting op de omgeving centraal staan. Net als voor de campus als geheel geldt voor het Schilperoortpark dat het een gezamenlijke ontwikkeling is van Universiteit Leiden en gemeente Leiden. Ter ere van de oprichter van het Leiden Bio Science Park, Prof. dr. Rob Schilperoort (1938-2012), wordt in het park een kunstwerk geplaatst.

Gegevens

Opdrachtgever
Universiteit Leiden
Looptijd
2016 - 2020
Supervisor
Henk Hartzema
Ontwerpteam
Federica Francalancia (projectleider), Mirko Acampa, Michael Baroch, Luisa Viero, Bas van der Vinne

Alle werken

Deel deze pagina