Schilperoort Memorial
LEIDEN

Universiteit Leiden werkt samen met gemeente Leiden aan de ontwikkeling van het Schilperoortpark. Het Schilperoortpark dankt zijn naam aan wetenschapper Prof. dr. Rob Schilperoort (1938-2012), oprichter van het Leiden Bio Science Park (1984).

De memorial die in het Schilperoortpark wordt opgericht heeft als doel de naamgever te eren en blijvende bekendheid te geven aan zijn leven en werk als biochemicus. Het Schilperoortmemorial krijgt de vorm van een portaal langs de Wassenaarseweg. Het is de plek die Rob Schilperoort dagelijks passeerde bij binnenkomst in het Clusiuslaboratorium en vormt straks de toegang tot het park vanaf de Wassenaarseweg/Bos van Bosman.

Het portaal staat parallel aan de Wassenaarseweg waardoor de opening letterlijk een toegang vormt naar het Schilperoortpark. De twee delen die bij elkaar komen maken iets nieuws, een doorkijk, een blik in de toekomst.

De opening en het verloop van het wandelpad dragen bij aan de enscenering van de omgeving. De opening is zo geplaatst dat in de verte de collectietoren van Naturalis te zien is. Meteen na de doorgang buigt het pad naar links. De bezoeker is direct binnen en krijgt zicht op het betonreliëf van Lex Horn. Nu hangt deze aan de buitenzijde van het Clusius-complex. Ooit maakt het deel uit van de entreehal van het Clusiuslaboratorium. De plek waar Rob Schilpoort werkte.

Het stijlvolle portaal bestaat uit drie schijfvormige betonnen elementen. De eerste twee elementen vormen ter plaatse van het pad een poort. Zij staan symbool voor de twee werelden die Schilperoort bij elkaar heeft gebracht: wetenschappelijk onderzoek en ondernemerschap.

De doorgang staat voor de oorsprong van het Bio Science Park waar deze ontmoeting tot stand is gebracht. In de met messing beklede negges van het portaal worden beeltenissen verwerkt van het wetenschappelijk onderzoek van Rob Schilperoort. Ook wordt in tekst een toelichting gegeven op de naamgever van het Park. De derde schijf van de memorial vormt een bankje in de zon. Een eerbetoon aan de mens Rob Schilperoort, die het heerlijk vond om op een bankje zittend om zich heen te kijken en -bijvoorbeeld met zijn dochter- de wereld even door te nemen.

Het memorial is in zijn maat, schaal en proportie gebaseerd op een driehoekig maatraster, hetgeen ook vertaald is in de bestrating. Vanuit het maatraster ontstaat een vormentaal van parallellogrammen en trapezia, waarmee de plavuizen en de drie elementen worden gevormd. De kier in de poort is zichtbaar in het bestratingspatroon en wijst in de richting van Schilperoorts geliefde Den Haag.

De drie wandelementen hebben elk een eigen functie. De ‘wand van de wetenschap’ biedt beschutting voor het ‘bankje van contemplatie’. De wand fungeert als rust- en zwaartepunt van het monument, een zwaarder blok dat tegelijk licht en transparant is door talloze perforaties waardoor het zonlicht valt. De perforaties in het element doen denken aan het logo van het Bio Science Park. Maar ook wordt een associatie opgeroepen met de vele terrarium-potjes waarmee Schilperoort staat afgebeeld. De ‘pijler van ondernemerschap’ maakt een acrobatische toer om de wand van wetenschap te raken. Waar deze elkaar ontmoeten ontstaat een kier die het zonlicht reflecteert. Het ‘bankje van contemplatie’ is een zitelement. Op de plekken waar mensen door het portaal treden en waar het zonlicht op de kier tussen de elementen valt, zijn de wanden bekleed met messing. Het plaveisel rond het monument heeft een andere textuur en ruwheid dan het pad. Zo merken ook de voeten die onder het portaal lopen, dat zij een andere wereld betreden.

De drie schijven zijn opgetrokken uit deels ruw en deels glad beton dat in de tijd verschillend zal worden bemost. De parkzijde is glad en zonnig, de straatzijde is ruw en gaat op in de natuur. Hiermee wordt de memorial een gedenkteken in de traditie van de Engelse landschapstuin: een plek van contemplatie over toekomst en verleden. Na verloop van tijd wordt het contrast tussen de glanzende messing ‘voering’ van de poort en de ruige begroeide huid van de schijven enkel dramatischer.

Gegevens

Opdrachtgever
Universiteit Leiden
Type opdracht
Art
Looptijd
2019-heden
Status
In ontwikkeling
Ontwerpteam
Alex Letteboer (projectleider), Giulio Minuto, Pieter Scholten

Alle werken