Mijn huis staat in Rotterdam

De stad is een grillig fenomeen. Mensen gaan dicht op elkaar wonen omdat de plek blijkbaar zo aantrekkelijk is dat de voordelen opwegen tegen de nadelen. Dat is een kant. Aan de andere kant brengt de opeenhoping van mensen met zich mee dat de stad voor sommigen juist niet (langer) aantrekkelijk is.

Montevideo, Rotterdam
Scherven van geluk op zoek naar samenhang

Tussen die twee uitersten bevindt zich een kundig en kunstig balanceren van bestuurders en planners om alle strijdige belangen met elkaar te verzoenen. Bouwen versus open ruimte, rust versus reuring, verplaatsen versus verblijven, etc., een goede stad lost het allemaal op.

Rotterdam is als stad nog weerbarstiger. Jong als de stad is, zelfkritisch bovendien en met de handen-uit-de-mouwen mentaliteit ontwikkelt het zich meer planmatig dan organisch. Voorlopige tussenstand is een horten en stoten stad die iedere keer opnieuw lijkt te beginnen. Vaak meer uitzondering dan regel. Beschutte buurten, bijzondere architectuur, een skyline in wording, succesvolle winkellinten en groen in alle soorten en maten. Dat alles doorsneden door een prachtige rivier.

 

Lijnbaan, Rotterdam
New Orleans, Rotterdam

Rotterdam bevindt zich momenteel op een bijzonder kantelpunt. De stad wordt voller, maar zou ook meer samenhang kunnen krijgen. Daarbij is het goed om te beseffen dat de veranderingen steeds minder ingrijpend zullen zijn en de stadsstructuur steeds meer een constante waarde zal worden. De stad gaat zich settelen. Meer vastigheid dan verandering. Meer regel dan uitzondering. De omslag zorgt dat geïnvesteerd zal worden in het openbare domein, in straten, plinten en wensenlijke routes, kortom samenhang. Door een focus op structuur, ontstaat er vervolgens als vanzelf ruimte voor particulier initiatief, kortom vrijheid.

 

Een goede stad lost alle tegenstrijdige belangen op

Het boek “Mijn huis staat in Rotterdam” laat aan de hand van foto’s zien waar stadse structuur en individueel (woon)genot bij elkaar komen. De foto’s laten zien waar het thuis is van een aantal Rotterdammers die de afgelopen jaren zijn verhuisd. Hun thuis is nooit alleen hun huis, maar ook de plek, de straat, de omgeving waarin dit huis staat. Sommige woningen zijn nieuw, andere verbouwd, weer andere woningen waren voorheen een kantoor. Soms huur, soms koop. In bepaalde gevallen zelf gebouwd, meestal niet. Maar bijna alles valt op z’n plek.

In de afbeelding hiernaast is het thuis van Annemieke Van Wegen-Delhaas en haar gezin in de Breitnerstraat. We vroegen haar wat haar thuis zo bijzonder maakt? “Ik vind ons huis bijzonder omdat het midden in de stad staat, een grote voortuin en achtertuin heeft en een fijne sfeer heeft. In minder dan een minuut kan ik in de drukte van de stad zijn.”

Breitnerstraat, Rotterdam
Dit boek is een pleidooi om niet steeds opnieuw te beginnen, maar te beginnen bij de basis. Bij de Rotterdammers en hun stad.
Statendam, Rotterdam

De beleving van de stad gebeurt in beweging. Al wandelend, fietsend en rijdend rijgen we de ervaringen aan elkaar tot ons beeld van de stad. Of een stad nu groen is, formeel, open, waterrijk of knus, het zijn altijd de straten die je dit beeld geven.

In de afbeelding hiernaast de Statendam waar het 3 kamer appartement zich bevindt van Bert Vonk. We vroegen aan hem wat er nog beter zou kunnen om het nog meer zijn thuis te maken? “Niets, het plekje is voor ons perfect qua uitzicht en lokatie waardoor wij hier voorlopig niet weg willen”.

Bij nauwkeurige vergelijking tussen de binnensteden van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam blijkt dat de verschillen veel minder groot zijn dan wellicht wordt gedacht. De binnenstad van Amsterdam lijkt compact, maar blijkt bij nameting van het oppervlak open ruimte niet veel voller dan Rotterdam.

In de afbeelding hiernaast de Sleephellingstraat waar zich het thuis bevindt van Maurits de Bruijn. Wij vroegen hem of dit zijn thuis blijft? “Absoluut, binnen Rotterdam en binnen Nederland is het een geweldige locatie. Ik zou dit thuis en deze stad alleen verlaten om te emigreren”.

Sleephellingstraat, Rotterdam
"De wijk is een wereld op zich, maar tegelijk ontzettend open. Zo zijn de bewoners ook een beetje"

Alle werken

Deel deze pagina