Huidekoperstraat 13-15, 17
AMSTERDAM

Ontwerp voor een ensemble van twee appartementengebouwen aan de Huidekoperstraat. Het complex volgt de oorspronkelijke parcellering van de straat en vindt haar inspiratie in de kwaliteiten van het Hollandse woonhuis.

Situatie

De panden zijn van oudsher de koetshuizen van de herenhuizen aan het Frederiksplein. Hoewel deze niet meer bestaan komt de parcellering nog exact overeen met de historische opzet. Ook de oorsponkelijke doorgang van het koetshuis naar het achtergelegen binnenterrein is weer teruggebracht.

Oorspronkelijke koetshuizen Huidekoperstraat
"Het samenbrengen van vele afzonderlijke gegevens is gepaard gegaan met een grote mate van terughoudendheid in de totaalcompositie. "
Opeenvolgende stappen in het ontwerpproces
Aanzicht westgevel

Samen met de Gemeente zijn stedenbouwkundige randvoorwaarden opgesteld. Aan de basis hiervan staat de parcellering en ondergeschiktheid van de Huidekoperstraat ten opzichte van het Frederiksplein. Het ontwerp volgt deze logica. Sterker, het onderscheidend maken van de twee panden enerzijds en de gelijkluidende historische samenvoeging van dit moment anderszijds zijn leidend voor het architectonische ontwerp. De zuiverheid van de bouwkundige, typologische en vormgevelijke eenheid gaat hierbij de strijd aan met gewenste suggestie op stedenbouwkundige schaal.

"De expressiviteit is zeer subtiel en verfijnd. Hierbij is de extreme vlakheid van de gevel uitgangspunt."
Fragment westgevel
Geveldetail
Dwarsdoorsnede Huidekoperstraat
Plattegrond begane grond
Plattegrond tweede verdieping
Aanzicht oostgevel

Gegevens

Opdrachtgever
Boelens de Gruyter
Type opdracht
Architectonisch ontwerp
Omvang
1.260m2 bvo
Looptijd ontwerp
2009-2011
Realisatie
2013-2014
Status
Gerealiseerd
Ontwerpteam
Michiel Burgerhout, Anne Zekveld, Tomasso Sartorio
In samenwerking met
Penta Architecten (technische uitwerking)
Uitvoering
Regiobouw

Alle werken

Deel deze pagina