Glashavenhuis
ROTTERDAM

Op het Wijnhaveneiland, aan de voet van de Regentessebrug, voelt de stad onaf. Bebouwing uit de jaren 80 heeft de begrenzing tussen openbaar en privé vervaagd. Resultaat is een open plint en een lege hoek. Het Glashavenhuis is een eigen initiatief om met architectuur de stad te helen. Op een postzegelkavel van 11 x 13 m staat een glazen woontoren met 11 gestapelde woningen. Dit project betekende het begin van Rotterdam Klein&Fijn: kleinschalige architectuur die bijdraagt aan de stadsstructuur.

"Voorstel voor het creëren van een entree tot de waterstad, het bouwen aan de volwassen stad, en het verfijnen van het stedelijke weefset
"De stedenbouwkundige opvattingen uit de jaren 80 leiden tot problematische beheersituaties. Ontbrekende rooilijnen, matige entrees tot de trappenhuizen en het onduidelijke onderscheid tussen prive’ en openbaar zijn daarom de thema’s die in dit ontwerp worden opgepakt."
"Het ontwerp behelst 11 unieke woningen, met één woning per laag, 11 verschillene buitenruimtes en een erker aan het water."
Verdieping 02, woning met ontbijtbalkon
Verdieping 03, woning met interne patio

Het ontwerp is in eigen beheer door studio Hartzema ontwikkeld. Het gaat in zijn architectonische eigenschappen in op een aantal specifieke kenmerken van de plek en kent een uitgesproken opvatting op het wonen in Rotterdam.

Gegevens

Type opdracht
Architectonisch ontwerp
Omvang
150 m2 footprint, 2.850 m2 bvo
Looptijd ontwerp
2008
Status
On hold
Projectteam
Michiel Burgerhout (projectleiding), Anne Zekveld
In samenwerking met
Zonneveld Ingenieurs b.v.

Alle werken

Deel deze pagina