Colonnade VUmc
Zuidas Amsterdam

‘Ooit en waarschijnlijk binnenkort, zal er behoefte zijn aan wat vooral onze grote steden ontbreekt: stille en ruime uitgestrekte plaatsen om na te denken, plaatsen met hoge lange zuilengangen voor slecht of al te zonning weer, waar geen gedruis der omroepers doordringt […]: nieuwe bouwwerken en plantsoenen, die als geheel de verwevenheid van de bezinning en [het terzijde zijn] uitdrukken. […] Wij willen ons in steen en plant vertaald zien, wij willen in onszelf gaan wandelen, wanneer wij in deze tuinen en hallen wandelen’

                                                 Friedrich Nietsche, 1882

De besloten kwaliteiten van de omsloten Zorgtuin worden versterkt door de dynamische context waarin deze zich bevindt.

De Colonnade omzoomt de Botanische tuin welke het hart vormt van het ziekenhuiscomplex van VUmc. Deze omsloten tuin vormt een welkome, beschutte en verstilde omgeving als tegenhanger voor de hoogstedelijke context van Zuidas. Het geeft de mensen die werkzaam zijn in VUmc, bezoekers en voorbijgangers de mogelijkheid om tot rust te komen, een plek om even uit de dagelijkse routine te stappen of een moment te vinden voor hun gevoelens of emoties.

Iedereen voelt zich prettiger in een omgeving waarin we welkom zijn, geborgenheid ervaren en onszelf kunnen zijn. Dat geldt zeker in een ziekenhuis, waar ziek-zijn, druk en spanning bij het dagelijks leven horen.
De ruimtelijke ambities van het Masterplan VUmc: 1 Relatie met de omgeving, 2 Optimale logistieke organisatie, 3 Maximale flexibiliteit, 4 Het maken van Brightsites
de Colonnade is van cruciale betekenis voor de toekomstige ontwikkeling van VUmc. Ze is structurerend in het functioneren van het ziekenhuis en heeft daarnaast een speciale betekenis als omsloten tuin.

De 7,3 meter hoge en 4,2 meter brede Colonnade maakt de ruimtelijke overgang van de bebouwing naar de iets lager gelegen Botanische tuin. De Colonnade is beeldbepalend en rijgt de diverse gebouwen en functies van VUmc aaneen. Daarmee wordt ook de verbinding gelegd voor voetgangers en bezoekers op de BG, voor medewerkers op +1 en voor logistiek op -1. De toegepaste driehoekige vorm van de kolommen biedt de interne ruimte van de Colonnade beschutting, maar is uitnodigend naar buiten.

De onderdelen van de Colonnade
Aanzicht, doorsnede en plattegrond van een fragment van de Colonnade
De witte architectuur van de colonnade verbindt de verschillende architectuurstijlen van de overige bebouwing.
De driehoekige basisvorm van de Colonnade accentueert het beslotenheid van het interieur en is uitnodigend naar de tuin.

Gegevens

Opdrachtgever
VUmc
Type opdracht
Architectonisch ontwerp
Omvang
4,2 meter breed en 7,3 meter hoog
Looptijd ontwerp
2012-2013
Status
in uitvoering (2018)
Ontwerpteam
Anne Zekveld (projectleider Colonnade), Ruben Sannen (projectleider Atrium), Michiel Burgerhout, Federica Francalancia, Alice Pokorna, Federico Gambi, Tommaso Sartorio, Andres Cubillo Ramiro
Technische uitwerking
Wiegerinck Architecten

Alle werken