2 juli 2022

Start bouw Atrium Amsterdam UMC!

Het bestek voor het Atrium Amsterdam UMC is opgeleverd en de bouw staat op het punt van beginnen. Het Atrium vormt met haar grote, maar elegante glazen ruimte de nieuwe hoofdentree tot Amsterdam UMC en dient daarnaast als toegang tot de Botanische tuin. Het iconische vloermotief vangt al deze bewegingen samen en brengt dit tot een ontmoetingsruimte voor onderzoekers en publiek. Voor het ontwerp heeft Studio Hartzema samengewerkt met Studio Deep Blue, Atelier Pro, Zonneveld Ingenieurs en Medicom 6.

Elegante tussenruimte
Hoewel de constructie en de installaties in het Atrium allemaal in het zicht liggen is er een elegante ruimte van gemaakt. De compositie van de hoge constructie, het glazen dak en gevels, het materiaalgebruik in het interieur, het gebruik van plantenbakken en een zorgvuldig samengesteld tegelpatroon zorgen voor een open, toch intieme ruimte. De planten in het interieur in combinatie met de achterliggende Botanische tuin zorgen voor een zekere sereniteit in de ruimte, waar een ieder diens rust kan pakken of een praatje kan maken.

Samenwerking
Samen met de Colonnade rond de Botanische Tuin vormt het Atrium de belangrijke publieke momenten binnen de nieuwbouw van Amsterdam UMC. Beide zijn Brightsites, algemene ruimtes waarin welbevinden, comfort en oriëntatie centraal staan. Omgevingen die niet direct geassocieerd worden met medisch handelen en zorg. Doordat het Atrium tussen het Research en Diagnostiek Centrum en Imaging Centre zit is er veel in overleg en in samenwerking gegaan met andere partijen. Een ambitieus project als dit vraagt dan ook om veel zorg en liefde van alle betrokkenen.

 

Overzicht

Deel deze pagina