Parkbrug Nieuw Stalberg
VENLO

De brug is de letterlijke bekroning van de villawijk Nieuw Stalberg. De kunstmatige vallei tussen de woonbuurten is op 1 plek meer dan drie meter. Een brug over de vallei vergroot het contrast tussen het groen en het wonen op hoogte. Een lichtvoetige ingreep van sierlijk gewelfd beton en staal. De brug ligt in de zichtlijn van de oude verkeerstoren. Het verticale lichtaccent op de brug is hierdoor van verre zichtbaar.

Plankaart Nieuw Stalberg, Venlo
De drie hoger gelegen woonbuurten van Nieuw Stalberg liggen aan een uitloper van de Grote Heide.
"De Parkbrug maakt onderdeel uit van een noord-zuid zichtas, die de brug verbindt met de oorspronkelijke verkeerstoren van Fliegerhorst, een overblijfsel van het voormalig vliegveld Fliegerhorst uit de tweede wereldoorlog."
Zichtas Fliegerhorst
Voormalige verkeerstoren Fliegerhorst
De sterrenhemel die tijdens de bevrijding van Venlo op 2 maart 1945 bovenaan de hemel stond is als uitgangspunt genomen voor het patroon van de railing. Hiermee wordt verwezen naar het voormalige vliegveld Fliegerhorst Venlo.
De oost- en de westzijde van de hemelkoepel komen in de oostelijke en westelijke railing terug
Onderdeel van de brug zijn een aantal bijzondere elementen. Zo heeft de brug een 7 meter hoge lichtmast welke fungeert als een herkenningspunt in de wijk en een balkon op het zuiden waarvandaan men de vallei kan overzien

Gegevens

Opdrachtgever
Heijmans Vastgoedrealisatie
Type opdracht
Architectonisch ontwerp
Omvang
3.000 m2
Looptijd
2007-2008
Status
niet gerealiseerd
Ontwerpteam
Anne Zekveld (projectarchitect), Piotr Bujas, Michiel Burgerhout, Ruggero Cipolla, Tine Pelzer, Kristine Schroeder

Alle werken