Huis Steinbach
VENLO

Huis Steinbach is de woning van een familie met twee dochters aan de rand van het bosrijke grensgebied aan de oostzijde van Venlo.

Situatie

Wintertuin
Uitgangspunt voor het ontwerp is een licht binnenklimaat dat ontstaat rond een wintertuin met zwembad. Deze open ruimte is samen met de hoofdentree uitgespaard uit een onregelmatig gevormd volume. Door het openen en sluiten van een enorme schuifwand worden binnen en (semi)buiten geschakeld inspelend op het gewenste gebruik en klimaat.

"Als spiegelvijver zorgt het water voor een zee van licht in het huis. "
Begane grond
Eerste verdieping
Doorsnede AA'
Doorsnede BB'

Burcht
Naar buiten toe is het huis relatief gesloten. Samen met het optillen van de hoofdmassa en de grillige vorm van de buitencontour verzelfstandigd dit het huis ten opzichte van zijn omgeving. Een verregaande studie van de gevel, inclusief plaatsing van de kozijnen en metselwerk in alle richtingen de hoek om maakt het huis ten slotte tot een hedendaagse burcht.

Kaveltekening
Noordgevel
Zuidgevel
"Het huis is een grote verzameling kamers, ieder met een eigen inrichting, sfeer en gebruik. "

1001 kamers
Gangen, trappen en een brug nestelen zich tussen de kamers, waardoor relatief grote en onberekenbare afstanden ontstaan. De plattegrond toont de vrijheid van gebruik van het huis en de veranderingen tussen de seizoenen, dag en nacht, weekdagen en weekends, wonen en werken.

Gegevens

Opdrachtgever
P. Steinbach
Type opdracht
Architectonisch ontwerp
Omvang
2.350 m2
Looptijd
2002-2005
Ontwerpteam
Martijn Bus, Marc Lampe, Patrick de Ruijter, Joop Steenkamp, Orio Tonino, Timothy Vanagt, Cees Verweij
In samenwerking met
Ruby van den Munckhof, Mevissen + partners
Uitvoering
Heijmans

Alle werken