Brightsite VUmc
ZUIDAS AMSTERDAM

 

De Botanische tuin van VUmc is van cruciale betekenis voor de toekomstige ontwikkeling van VUmc. Ze is structurerend in het functioneren van het ziekenhuis en heeft daarnaast een speciale betekenis als omsloten tuin. Het geeft de mensen die werkzaam zijn in VUmc, bezoekers en voorbijgangers de mogelijkheid om tot rust te komen, een plek om even uit de dagelijkse routine te stappen of een moment te vinden voor hun gevoelens of emoties.

VUmc; Dagchirurgisch centrum

“Het leven koesteren, juist als het onder druk staat.”

Iedereen voelt zich prettiger in een omgeving waarin we welkom zijn, geborgenheid ervaren en onszelf kunnen zijn. Dat geldt zeker in een ziekenhuis, waar ziek-zijn, druk en spanning bij het dagelijks leven horen. VU medisch centrum besteed daarom bijzondere aandacht aan de ruimtelijke omgeving. Want ook de omgeving beïnvloedt onze gemoedstoestand en kan positief bijdragen aan ons gevoel van welbevinden. Deze bijzondere ruimtelijke omgeving wordt Brightsite VUmc genoemd.

Uit: De omgeving telt – Brightsite VUmc: cure, care en comfort door ruimte verbinden. VU medisch centrum, mei 2010

"De Botanische tuin is één van de Brightsites van VUmc en is centraal gelegen in het ziekenhuiscomplex."

De Botanische tuin is gelegen op de VU Campus en maakt onderdeel uit van een netwerk dat bestaat uit hoofdstraten en secundaire verbindingen met betekenisvolle pleinen en plekken. De campus is een samenhangende stedelijke omgeving die naadloos aansluit op het omliggende gebied en waarbinnen iedere plek uniek is.

Een netwerk van plekken en pleinen verbindt de VU Campus met Zuidas
De besloten kwaliteiten van de omsloten Zorgtuin worden versterkt door de dynamische context waarin deze zich bevindt.

VUmc is gelegen in de hoogstedelijke omgeving van Zuidas, Amsterdam. Dit stadsdeel heeft dynamische, stedelijke, open, beweeglijke en kosmopolitische kenmerken.

De Botanische tuin centraal gelegen in VUmc staat hiermee juist in contrast. In de Zorgtuin zijn de kernwoorden beschutting, rust, groen, beslotenheid en overdenking.

Iedereen voelt zich prettiger in een omgeving waarin we welkom zijn, geborgenheid ervaren en onszelf kunnen zijn. Dat geldt zeker in een ziekenhuis, waar ziek-zijn, druk en spanning bij het dagelijks leven horen.

Colonnade

De overgang van de bebouwing rond de Botanische tuin met deze tuin wordt gemaakt met een 4,2 meter brede en twee verdiepingen hoge Colonnade. De Colonnade is beeldbepalend en rijgt de diverse gebouwen en functies van VUmc aaneen. Daarmee wordt ook de verbinding gelegd voor voetgangers en bezoekers op de BG, voor medewerkers op +1 en voor logistiek op -1. De toegepaste driehoekige vorm van de kolommen biedt de interne ruimte van de Colonnade beschutting, maar is uitnodigend naar buiten.

De ruimtelijke ambities van het Masterplan VUmc: 1 Relatie met de omgeving, 2 Optimale logistieke organisatie, 3 Maximale flexibiliteit, 4 Het maken van Brightsites
De onderdelen van de Colonnade
De witte architectuur van de colonnade verbindt de verschillende architectuurstijlen van de overige bebouwing.
Aanzicht, doorsnede en plattegrond van een fragment van de Colonnade

Atrium VUmc

Het Atrium wordt de nieuwe hoofdentree van VUmc en is gelegen tussen DCVUmc en het Imaging Center aan de Van der Boechorststraat. Daarnaast vormt het de openbare toegang tot de Botanische tuin, centraal gelegen in het complex.

Het Atrium speelt hiermee een dubbelrol. Enerzijds is het de drempelloze en gastvrije toegang tot de zorg, anderzijds wordt de overgang gemarkeerd tussen de dynamiek van de stad en de rust en verstilling die gezocht wordt in de tuin. Deze bijzondere positie vraagt om een architectuur die zich verzelfstandigd van de aangrenzende gebouwen.

Het Atrium vormt enerzijds de drempelloze en gastvrije toegang tot de zorg, anderzijds wordt de overgang gemarkeerd tussen de dynamiek van de stad en de rust en verstilling die gezocht wordt in de tuin."

Het Atrium wordt gekenmerkt door drie hoofdprincipes;

1- het vormt de hoofdentree tot VUmc en tevens de aangrenzende gebouwen,
2- het maakt de overgang tussen de stad en de Botanische tuin en
3- het biedt transparantie in de gevels en beschutting middels een zwevend dak.

Gegevens

Opdrachtgever
VUmc
Type opdracht
Architectonisch ontwerp
Omvang
Colonnade 3.200m2 bvo, Atrium 750m2 bvo
Looptijd ontwerp
2012-2013
Status
start bouw 2016
Ontwerpteam
Anne Zekveld (projectleider Colonnade), Ruben Sannen (projectleider Atrium), Michiel Burgerhout, Federica Francalancia, Alice Pokorna, Federico Gambi, Tommaso Sartorio, Andres Cubillo Ramiro
In samenwerking met
Wiegerinck Architecten (technische uitwerking), Royal Haskoning DHV
Fotografie Brightsite
Digidaan

Alle werken